Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Evidenca certifikatov ekološkega kmetovanja

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na svoji spletni strani objavilo spletni iskalnik ekoloških certifikatov, ki so jih pridelovalcem in predelovalcem ekoloških proizvodov ter proizvodov iz obdobja preusmeritve, izdale organizacije za kontrolo in certificiranje, ki so s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pooblaščene za izvajanje kontrole ekološke pridelave in predelave. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je za izvajanje kontrole ekološke pridelave in predelave pooblastilo štiri organizacije za kontrolo in certificiranje in sicer:

 • Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor
  Vinarska ulica 14
  2000 Maribor
  Šifra: SI-EKO-001
 • Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru
  Pivola 8
  2311 Hoče
  Šifra: SI-EKO-002
 • Bureau Veritas d.o.o.
  Linhartova 49a
  1000 LJUBLJANA
  Šifra: SI-EKO-003
 • TÜV SÜD Sava d.o.o.
  Stoženska ulica 2
  1000 LJUBLJANA
  Šifra: SI-EKO-004

Namen iskalnika je, da potrošniki lahko preverijo verodostojnost certifikata, ki so jih izdale zgoraj omenjene organizacije za kontrolo in certificiranje, za posamezne ekološke proizvode in za proizvode iz obdobja preusmeritve.

V iskalnik vnesite številko certifikata ali priimek pridelovalca ali naziv predelovalca. Nato kliknete na »Išči«. Ko kliknete na »Poglej« pri iskanem ekološkem pridelovalcu ali predelovalcu se vam odprejo podatki o ekološkem pridelovalcu oziroma predelovalcu. Za ogled certifikata kliknite na »Prenesi«.

V bazi se nahajajo samo veljavni certifikati za ekološke proizvode in proizvode iz obdobja preusmeritve, ki so jih izdale tri zgoraj omenjene slovenske organizacije za kontrolo in certificiranje. V bazi ni mogoče najti certifikatov, ki so jih za ekološke proizvode in za proizvode iz preusmeritve izdale organizacije za kontrolo in certificiranje iz drugih držav članic EU in iz tretjih držav.

V primeru, da iskalnik ne najde ničesar, nas lahko pokličete na 01 478 9068 v času uradnih ur Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Več o ekološkem kmetovanju lahko najdete tukaj.